Bereken of je te veel huur betaalt:

Je verhuurder rekent per maand te veel. Hier is wat aan te doen, neem contact op met info@protega.nlvia deze knop
WhatsApp



 

Te hoge huur

De wetgever heeft maximumprijzen bepaald, als het gaat over huurprijzen voor woonruimte kleiner dan 50 m2. Deze maximumprijzen zijn terug te vinden in de volgende wet: Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte. Veel verhuurders zijn niet op de hoogte van deze wet of overtreden deze wet bewust. Hierdoor betaalt het meerendeel van de huurders te veel huur. Wil je ook weten of je te veel huur betaalt, gebruik dan de bovenstaande rekentool. Als je te veel betaalt, kunnen wij jouw huur met tientalen euro’s of soms honderden euro’s omlaag brengen.

 

Servicekosten

Naast de kale huur rekenen verhuurders ook vaak servicekosten. Dit zijn kosten voor onder andere gas, water en licht. Om deze kosten te dekken vraagt je huurbaas een maandelijks voorschot. Dit voorschot is in het leven geroepen om de gemeenschappelijke kosten te dekken, echter vallen de werkelijke kosten altijd lager uit. Zodoende moet er een jaarlijkse afrekening zijn van de werkelijke kosten met het voorschot.

Het is nooit zo dat de werkelijke kosten precies hetzelfde zijn als het voorschot. Je raadt het vast wel, de werkelijke kosten vallen in de meeste zaken lager uit. Zo niet moet de huurbaas geld bijleggen. Dit risico neemt hij natuurlijk niet en dus zorgt hij ervoor dat het voorschot altijd boven de werkelijke kosten ligt. Hierdoor ontstaat er een soort buffer. Echter hoort deze buffer terug betaald te worden aan de huurders. Hier is helaas geen controle op. Om dit op te lossen kan je contact met ons opnemen. Kunnen wij niks voor jou betekenen, worden er ook geen kosten in rekening gebracht. Wij kunnen tot maximaal 5 voorgaande jaren de te veel betaalde servicekosten terugvorderen. Dit betekent dat je al lang en breed verhuisd kan zijn en dan alsnog je oude huurbaas kan aanspreken.

 

Bemiddelingskosten

Het vragen van bemiddelingskosten mag niet volgens de wet, dit staat in artikel 7:417 lid 4 BW. Toch worden door veel verhuurders en makelaars deze kosten in rekening gebracht. Deze kosten komen onder verschillende namen voor zoals administratiekosten, sleutelgeld en contractkosten. Deze termen vallen allemaal onder het begrip bemiddelingskosten. De wet stelt simpelweg dat er geen extra kosten mogen worden gerekend naast de huur. Ook de tussenpersonen die kosten in rekening brengen voor bemiddeling mogen dit volgens artikel 7:264 BW niet doen. Als je toch deze bemiddelingskosten heeft betaald, dan kan je via ons deze kosten terugvorderen.

 

Borg

Aan het eind van een huurcontract is er altijd veel gesteggel over de borg. Dit is vaak compleet onnodig, omdat de verhuurder moet bewijzen dat de huurder geen recht heeft op de borg volgens artikel 7:224 lid 2 BW. De verhuurder moet aantonen dat de vernielingen door jou zijn aangericht. Hierdoor moet de verhuurder foto’s kunnen laten zien van het pand voordat de huurder in het pand zat en erna. Dit kan een verhuurder meestal niet en dus hebt u al snel recht op teruggave van de borg. Zelfs wanneer je wel schade hebt aangericht in het pand. De verhuurder moet bewijzen dat jij dat de schade hebt veroorzaakt.

 

Achterstallig onderhoud

Een veel voorkomend probleem bij huren is het onderhoud. Hierbij is vaak de vraag wie er moet betalen voor het onderhoud. In principe stelt artikel 7:206 BW dat de verhuurder al het onderhoud op zich moet nemen. Maar artikel 7:217 BW zorgt er wel voor dat de huurder wel klein onderhoud voor zijn rekening moet nemen. Als de verhuurder weigert groot onderhoud uit te voeren, kan de huur worden verlaagd met soms wel 50 procent. Als de huurbaas de gebreken herstelt mag hij weer de normale huur vragen.