De Bemiddelingskostenmaffia

In Groningen zijn veel huurbemiddelingsbureaus actief, die op een agressieve manier veel studenten onnodig geld afhandig maken. Voorbeelden van dit soort bureaus zijn: Woonbemiddeling Groningen, Maxx vastgoed, SSG makelaars, K&P makelaars, Rotsvast groep, Spot in, Bakker huuradvies en Move to Groningen. Dit is een kleine greep uit de louche bedrijven die op kwalijke manier hun geld verdienen.  Deze bureaus vragen vaak een maand huur of een ander belachelijk hoog bedrag voor hun diensten. Het enige wat ze hiervoor doen, is dat ze je de kamer laten zien en dat ze je gegevens doorsturen naar de verhuurder. Dit is natuurlijk lekker geld verdienen. Deze absurde kosten geven ze creatieve namen zoals verhuurkosten, sleutelgeld, administratiekosten, tekengeld en makelaarskosten.

Naast dat dit belachelijk veel geld is voor niks komt het mooiste nog. Het vragen van zo’n vergoeding mag wettelijk niet. Het simpelweg aanbieden van kamers zonder dat je er iets voor doet, mag niet volgens 7:264 BW. Dit betekent dat je geen geld mag vragen voor bemiddeling als de huurder alleen reageert op een advertentie. Dit geldt niet alleen voor bemiddelingsbureaus, maar ook voor de bemiddelingskosten die je moet betalen bij je verhuurder. De hoofdregel is dat je als verhuurder nooit extra kosten mag rekenen naast de huur. Dus alle extra kosten kan je terugkrijgen of hoef je gewoon niet te betalen. Het tekengeld, sleutelgeld, verhuurkosten, contractkosten ect. kunnen niet in rekening worden gebracht: dus niet betalen. Als je toch hebt betaald kan het terug krijgen. Ook boetes als je bijvoorbeeld binnen een jaar je kamer verlaat zijn illegaal. Het is heel simpel alles wat je naast je huur moet betalen mag niet. Alleen verhuurders snappen zogenaamd deze regel niet.

De meeste die dit lezen zullen deze kosten hebben betaald of gaan dit nog doen. Het advies is deze kosten nooit te betalen. Betaal alleen als je bijvoorbeeld dan de kamer niet krijgt. Hierna kan je altijd de kosten weer terugvorderen. Heb je bemiddelingskosten of andere kosten naast je huur betaald en wil je die terug, dan kan je contact op nemen met Protega . Ook voor vragen over dit onderwerp kan je hier terecht.